Despre cozonac

Traditii si obiceiuri despre cozonac,
Cozonacul este o prăjitură tradiţională românească şi bulgărească (bulgară kozunak), fiind în mod tradiţional gătită de Paşte şi Crăciun. O prăjitură asemănătoare este panettone, care în Italia, este gătit de Crăciun. Diferenţa cea mai vizibilă fiind forma.

Aluatul este cam acelaşi în toată România. Ingredientele principale fiind făina, laptele, zahărul, ouăle, untul, drojdia, şi pentru un gust mai plăcut se adaugă coji rase de lămâie sau/şi portocale .

Din punct de vedere al formei, cozonacii pot fi drepţi sau rotunzi, simpli sau împletiţi. Din punct de vedere al umpluturii, deosebim cozonaci simpli sau umpluţi.

Umplutura poate conţine nucă, alune, mac, stafide, rahat turcesc, fructe zaharate (confiate), brânză dulce (aşa numita pască pregătită de obicei de Paşti), cacao, marmeladă sau combinaţii ale acestor ingrediente nuci+mac, nuci+cacao nuci+rahat, nuci+stafide+rahat, brânză dulce+stafide, etc.

De regulă, cozonacii împletiţi nu au o umplutură propriu-zisă, ci doar bucăţele de fructe confiate, nuci, rahat, stafide, înglobate în aluat.

Specifici pentru zona Moldovei sunt cozonacii rotunzi şi înalţi (numiţi babe), neumpluţi, a căror compoziţie conţine până la 20 ouă, unt, coji rase de lămâie sau/şi portocale şi esenţă de rom şi vanilie, uneori stafide.
sursa

sursa pozei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: